Stotteren is een spraakstoornis waarbij men problemen heeft met normale vloeiendheid van spraak. Mensen die last hebben van stotteren weten wat ze willen zeggen, maar hebben moeite om het uit te spreken. Er bestaan verschillende logopedische strategieën om het stotteren uit te bannen en technieken die buiten therapiesessies kunnen worden geoefend. Hier zijn enkele van de belangrijkste tips om je te helpen stotterproblemen te verhelpen.
1. Leer te ontspannen en stress uit te bannen
Er zijn veel gevallen waarbij stotteraars periodes hebben van vloeiend spreken wanneer ze ontspannen zijn. Echter vallen ze vaak terug op onvloeiend spreken als ze gestrest zijn. Stressvolle situaties zoals spreken via de telefoon, met vreemden praten of een sollicitatiegesprek, kunnen leiden tot een toename van stottergedrag.
Wat de stressvolle situaties ook is, het is belangrijk om het probleem te identificeren en proberen er niet te veel over na te denken. Leren omgaan met stress en in ontspanningsmodus treden, bijvoorbeeld door middel van yoga en meditatie, kan een hoop stotterproblemen verlichten. Door niet onder druk te staan en altijd te proberen te ontspannen in stressvolle situaties, is er een verhoogde kans op vloeiende communicatie.
2. Maak gebruik van spraakherstructureringstechnieken
Met spraakherstructureringstechnieken leer je hoe je nieuwe spraakpatronen kunt gebruiken om het stotteren te verminderen of te elimineren, terwijl het zo natuurlijk mogelijk klinkt. Een van de beste manieren om stotterproblemen te verlichten is door langzamer te praten en meer wachttijd te gebruiken tussen de woorden. Dit kan de vloeiendheid van het gesprek verminderen, maar kan er wel voor zorgen dat je meer controle leert krijgen over de spraak.
Een andere goede manier is om te herhalen en parafraseren. Dit betekent dat jezelf de tijd gunt om tot de woorden te komen die je wilt zeggen en bewust kiest om minder gehaast proberen te praten. Deze techniek kan een waardevolle bijdrage leveren aan het verbeteren van de spraak. Andere manieren van vloeiendheidsverbetering zijn diepe ademhalingstechnieken, articulatietraining en oefeningen om de spanning te verminderen op de spieren die betrokken zijn bij de spraakproductie. Dergelijke technieken helpen om de connectiviteit binnen het sensorimotorische integratienetwerk van de hersenen te verhogen.
3. Volg de juiste begeleiding van een specialist
Het is bijna weer Wereldstotterdag, een moment om stil te staan bij communicatieproblemen en effectieve stottertherapieën. Als je last hebt van stotteren, dan kan het slim zijn om te beginnen met bewezen stottertherapieën zoals de Del Ferro Methode om het stotteren stapsgewijs af te leren. Er zijn verschillende stottertechnieken te leren waarmee je je spraak kunt leren beheersen en meer controle kunt krijgen over de vloeiendheid van je communicatie. Het is dus belangrijk om een specialist te vinden die een persoonlijk behandelplan voor je kan ontwikkelen.